Založ si blog

Utópia Brexit

Tak a je to tu, športovou terminológiou, Brexit začal výkopom britského velvyslanca pri EU, ktorý doručil dokument od premiérky Theresy Mary Mayovej predsedovi Europskej rady Donaldovi Tuskovi, ktorým oficiálne informuje Veľká Británia Europsku úniu o spustení článku 50 Lisabonskej zmlouvy.

O čom hovorí toľko omieľaný článok 50 ?

O tom, že každý členský štát sa môže rozhodnúť vystúpiť z Únie v súlade so svojimi ústavnými požiadavkami, oznámením svojho úmyslu Európskej rade.

V zmysle usmernení Európskej rady Únia dojedná a uzavrie s takým štátom dohodu, ktorá ustanoví spôsob jeho vystúpenia, pričom zohľadní rámec jeho budúcich vzťahov s Úniou.

Kedy sa prestanú vzťahovať na Veľkú Britániu zmluvy EÚ? Je možné že únia zablokuje vyššie uvedenú dohodu a tým znemožní reálne Veľkej Británii vystúpiť z EÚ?

Zmluvy sa prestanú vzťahovať na dotknutý členský štát odo dňa nadobudnutia platnosti dohody o vystúpení.

V prípade, že sa dovtedy obidve strany nedohodnú, tak dva roky po oznámení o vystúpení z únie sa prestanú  zmluvy vzťahovať na dotknutý členský štát, ak sa obidve strany nedohodnú na predĺžení dvojročnej lehoty.

Takže tu vnímam dve a za určitých podmienok až tri možnosti:

  1. Obidve strany sa dohodnú a podľa toho ako sa dohodnú sa bude ďalej postupovať
  2. Nedohodnú sa a po uplynutí dvojročnej lehoty z hľadiska obchodu tu budú hrať ústrednú pozíciu už dohodnuté obchodné vzťahy na základe pravidiel WTO (World Trade Organization – Svetová obchodná organizácia). Tu vidím možnosť obojstraných dlhoročných súdnych sporov nielen v obchode ale aj v iných oblastiach.
  3. Veto Brexitu v spojitosti s prípadnou vzájomnou dohodou od skupiny poslancov EÚ, by mohlo znamenať aj to, že by konečnú dohodu a odchod Velké Británie z EU musel schváliť  Europsky súdny dvor, či je takýto odchod z EÚ vôbec možný.  Ak by hypoteticky , súdny dvor rozhodol, že sa Veľká Británia svojím vstupom do EU kedysi dávno zaviazala k europskej integrácii, ktorej proces je jednosmerný pre všetky krajiny únie a vystúpenie  nieje možné, pretože veľa firiem a občanov z cudzích zemí má vlastné životy a podnikateľské akivity späté s Veľkou Britániou, ktoré odchodem VB z EU môžu byť  zničené, vrátane voľného pohybu osôb, rodin a príbuzných a z týchto dôvodov by takto  Europský súd Brexit zamietol, nastala by nebezpečná situácia pre celú Európu. Tým mám na mysli mašinériu mocných a utrpenie väčšiny a to vojnu.

Kto sa nepoučí z histórie, bude donútený si ju zopakovať?

Keďže ešte žiadny štát z EÚ neodišiel, tak sa Brexit zdá ako utópia.

Je možné potom Brexit Veľkej Británie považovať za určité vyjadrenie túžby po čo najlepšom spoločenskom fungovaní, po zachovaní jedinečnosti národov i národností, po spravodlivosti , čiže niečo zdanlivo očakávané, ale doposiaľ neuskutočniteľné a tým by mohol byť aj návodom pre ďalšie krajiny, ktorých predstavitelia ešte niesú úplne opantaní mocou a peniazmi a chcú zachovať jedinečnosť svojej krajiny, svojej kultúry i jedinečnosť svojich ľudí.

 

Privilégiá!

15.10.2017

Bez ohľadu na definície slova ,,Privilégiá“, využijem tento pojem iba na zamyslenie sa nad mojimi výsadmi v dnešnom svete. A to bez ohľadu či mi boli potvrdené zákonom, listinou a pod. Ako vždy, aj tento článok je môj subjektívny momentálny pocit, nikoho nepresviedčam o nejakej pravde, len píšem o mojich aktuálnych pocitoch. Ak má človek plnohodnotne prežiť, musí [...]

Človek ako hračka.

28.05.2017

Tento blogový článok vo mne skrsol pri spomienke na francúzsky film Hračka (Le Jouet), ktorý som videl pred viac ako 35 rokmi ako dieťa a teraz po dlhých rokoch opäť. Pred rokmi mi tento film pripadal ako komédia, dnes po opätovnom zhliadnutí už skôr ako satirické zamyslenie o peniazoch, o moci a bezmocnosti nás obyčajných ľudí pred bezohľadnosťou niektorých bohatých [...]

Ako je tu všade krásne.

16.05.2017

Minulý víkend som išiel s mojimi mladšími deťmi do včelárskeho múzea, cesta nebola dlhá a ako sme takto prechádzali autom dedinami, dcérka len tak povedala, ako je tu všade krásne, pekné dediny, pekné lúky, polia a pekní ľudia. Prišli sme do múzea v lesnom prostredí a bolo tam krásne. Keď sme tam prišli privítal nás pán, ktorého som sa opýtal na vstupné, s [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

zamosta

Čím hlučnejší je dnešný svet, tým viac sa uzatvárame a komunikuje ,,online". Zdá sa nám, že tam je viac ticho?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 52500x
Priemerná čítanosť článkov: 2386x

Autor blogu

Kategórie