Založ si blog

„Naša Freedom and justice“

SLOBODA A SPRAVODLIVOSŤ

 

„Moja sloboda sa končí tam, kde sa začína sloboda druhého.“  (Jean-Jacques Rousseau, francúzsky filozof)

Od nepamäti existujú pojmy prepojené s činmi, ktoré majú pretrvávajúcu hodnotu, pretože vyjadrujú túžbu človeka nájsť zmysel života, takými pojmami sú aj sloboda a spravodlivosť.

 

SLOBODA

Čo je to sloboda?                                                                                                                                                                                      Koľko poučiek, definícií sa nám núka!                                                                                                                                                   Koľko premúdrelých hláv sa už vyjadrilo, čo to popísalo a preskúmalo zo svojho subjektívneho pohľadu a snažilo sa tú svoju pravdu pretlačiť?!

A teraz sa do toho púšťam ja.

Slobodu nikto nikdy na tejto zemi nezažil! Nádejali sa naši predkovia, my a budú sa i naši potomkovia.

Tak čo je vlastne sloboda?  Pre každého niečo iné? Pre všetkých to isté? Pre nikoho nič?

Čo je sloboda pre narodené dieťa? Čo je sloboda pre 15 –ročného? Čo je sloboda pre 18 – ročného dospelého? Čo je sloboda pre otca i mamu? Čo je sloboda pre starých rodičov? Čo bola sloboda pre otroka či nevoľníka? Čo bola sloboda pre zemepána? Čo bola sloboda pre kráľa? Čo je sloboda pre väčšinu pracujúcich? Čo je sloboda pre majiteľa firmy? Čo je sloboda pre politika? Čo je sloboda pre prezidenta? Čo je sloboda pre ženu? Čo je sloboda pre muža? Čo je sloboda pre zvieratá?

Uf… veď to by znamenalo, že univerzálna akási utopistická sloboda neexistuje, je len sloboda každého z nás.

To ako ne/slobodne žijeme je len a len v nás a na nás? A tento spôsob ne/slobody prenášame aj na naše deti?  Na nás ho preniesli naši rodičia? Na nich to preniesli ich rodičia? A na ….. ?

Akúto tému som si to vybral? Ale slobodne.                                                                                                                                               Tu by už kedysi dávno moja stará mama povedali, nedrístaj už toľko a poď robiť!

 

SPRAVODLIVOSŤ

Spravodlivosť je múdrosť i poznanie. (Sókrates – starogrécky filozof)

Čo tým chcel povedať? Nie som filozof.

Dnešnú spravodlivosť perfektne vystihli Platón a Aristoteles: (nebolo to nejako skoro? Ako vedeli čo bude o niekoľko tisícročí po nich?)

,,Spravodlivý štát, v ktorom existujú tri stavy, má byť organizovaný zložkami duše (rozum, vôľa a žiadostivosť), pričom u každého stavu prevláda jedna zložka. Každý z občanov je rozdelený do jedného z troch stavov a vykonáva činnosť, pre ktorú je najschopnejší“. (O rozdelení rozhodne slobodne a spravodlivo niekto iný)

Poznámka:                                                                                                                                                                                       Takéto rozdeľovanie  je však v konečnom dôsledku nespravodlivé, lebo jedna záujmová skupina určuje pravidlá pre všetky skupiny. Nie je tomu tak aj dnes?

Naša liberálna demokracia pretláčaná skupinkou ľudí  dáva do popredia trhovú ekonomiku, ktorá je iba súborom pravidiel, podľa  ktorých hráme ako ľudia svoju hru len na uspokojenie materiálnych potrieb. Preto liberálna demokracia prostredníctvom podľa nich všemohúcej trhovej ekonomiky nemôže byť spravodlivá, nie je totižto  živou bytosťou.

Záver:

Spravodliví, či nespravodliví alebo slobodní či neslobodní môžeme byť len my sami, ľudia.

 

Privilégiá!

15.10.2017

Bez ohľadu na definície slova ,,Privilégiá“, využijem tento pojem iba na zamyslenie sa nad mojimi výsadmi v dnešnom svete. A to bez ohľadu či mi boli potvrdené zákonom, listinou a pod. Ako vždy, aj tento článok je môj subjektívny momentálny pocit, nikoho nepresviedčam o nejakej pravde, len píšem o mojich aktuálnych pocitoch. Ak má človek plnohodnotne prežiť, musí [...]

Človek ako hračka.

28.05.2017

Tento blogový článok vo mne skrsol pri spomienke na francúzsky film Hračka (Le Jouet), ktorý som videl pred viac ako 35 rokmi ako dieťa a teraz po dlhých rokoch opäť. Pred rokmi mi tento film pripadal ako komédia, dnes po opätovnom zhliadnutí už skôr ako satirické zamyslenie o peniazoch, o moci a bezmocnosti nás obyčajných ľudí pred bezohľadnosťou niektorých bohatých [...]

Ako je tu všade krásne.

16.05.2017

Minulý víkend som išiel s mojimi mladšími deťmi do včelárskeho múzea, cesta nebola dlhá a ako sme takto prechádzali autom dedinami, dcérka len tak povedala, ako je tu všade krásne, pekné dediny, pekné lúky, polia a pekní ľudia. Prišli sme do múzea v lesnom prostredí a bolo tam krásne. Keď sme tam prišli privítal nás pán, ktorého som sa opýtal na vstupné, s [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

zamosta

Čím hlučnejší je dnešný svet, tým viac sa uzatvárame a komunikuje ,,online". Zdá sa nám, že tam je viac ticho?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 52552x
Priemerná čítanosť článkov: 2389x

Autor blogu

Kategórie