Založ si blog

Koniec slovenčiny?

Dnes tj. v sobotu 25.03.2017 som si ráno kúpil printovú verziu môjho obľúbeného denníka Pravda a hneď na prvej strane ma zaujal hlavný článok začínajúci na prvej strane s názvom Maturita bez slovenčiny ? (autorka: Ivana Štefúnová)

Jedna vec, že koľkí z nás frflú a boli by radšej keby sme v slovenčine používali len  jedno „i“ a nie aj „y“?  Netrápili by nás vybrané slová, nominatív množného čísla a pod.

Druhá vec je akceptovať návrh kohokoľvek, že náš slovenský a pre väčšinu materinský jazyk by sa už na maturitnej skúške stal len jedným s predmetov ktoré by si študent mohol vybrať a cudzí jazyk by bol stále povinný.

Návrh ministerstva, ku ktorému sa je možné aj vyjadriť, pod názvom UČIACE SA SLOVENSKO, Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania si vieme pozrieť na  https://www.minedu.sk/data/files/6987_uciace_sa_slovensko.pdf. ( str. 71, bod: 1-15.06 Modifikovať podobu maturitnej skúšky na gymnáziách aj na SOŠ)

Čo si o takom to návrhu mám myslieť?

Vnútorne som presvedčený, že uvedený návrh možnosti maturovať bez materinského jazyka je chybou.

Veď každý z nás predsa po svojich predkoch zdedil prirodzenú zodpovednosť za zachovanie svojho jazyka ako prostriedku na zachovanie vlastnej národnostnej identity. Keď si uvedomíme  svoju príslušnosť k národu ktorý má svoje vlastné územie, k vlastnej kultúre, k rodine aj k vlastnému jazyku, tým v podstate vykročíme na cestu hľadania zmyslu života. Náš materinský jazyk, naša slovenčina je pre nás dnes akoby samozrejmosťou, ale nieje tomu až tak dávno, čo tomu tak nebolo. Pritom slovenčina je stále živá, prichádzajú nové výrazy nielen z angličtiny ale veľakrát sa naša slovenčina obohacuje aj od našich najbližších „susedov“. Slovenčina je jazykom ktorý je schopný rozvíjať sa a reagovať na vývoj moderným spôsobom.

Bez jazyka prestáva byť národ národom.

Dnes sa pretláča všetko zo západu, to je akoby to bolo najlepšie, najkrajšie, akoby sa iba tam dal naplniť zmysel života. Zabúda sa, že svet je oveľa ale oveľa bohatší ako len západ. Skúsme viac ,,pobehať“ aj vlastnú krajinu a potom sa choďme obohatiť aj do sveta, nielen na západ.

Nemám problém s tým, že povinnou súčasťou maturity je cudzí jazyk, ale nesmie sa zabúdať aj na vlastný materinský jazyk, na našu slovenčinu.

 

 

Privilégiá!

15.10.2017

Bez ohľadu na definície slova ,,Privilégiá“, využijem tento pojem iba na zamyslenie sa nad mojimi výsadmi v dnešnom svete. A to bez ohľadu či mi boli potvrdené zákonom, listinou a pod. Ako vždy, aj tento článok je môj subjektívny momentálny pocit, nikoho nepresviedčam o nejakej pravde, len píšem o mojich aktuálnych pocitoch. Ak má človek plnohodnotne prežiť, musí [...]

Človek ako hračka.

28.05.2017

Tento blogový článok vo mne skrsol pri spomienke na francúzsky film Hračka (Le Jouet), ktorý som videl pred viac ako 35 rokmi ako dieťa a teraz po dlhých rokoch opäť. Pred rokmi mi tento film pripadal ako komédia, dnes po opätovnom zhliadnutí už skôr ako satirické zamyslenie o peniazoch, o moci a bezmocnosti nás obyčajných ľudí pred bezohľadnosťou niektorých bohatých [...]

Ako je tu všade krásne.

16.05.2017

Minulý víkend som išiel s mojimi mladšími deťmi do včelárskeho múzea, cesta nebola dlhá a ako sme takto prechádzali autom dedinami, dcérka len tak povedala, ako je tu všade krásne, pekné dediny, pekné lúky, polia a pekní ľudia. Prišli sme do múzea v lesnom prostredí a bolo tam krásne. Keď sme tam prišli privítal nás pán, ktorého som sa opýtal na vstupné, s [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

zamosta

Čím hlučnejší je dnešný svet, tým viac sa uzatvárame a komunikuje ,,online". Zdá sa nám, že tam je viac ticho?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 52568x
Priemerná čítanosť článkov: 2389x

Autor blogu

Kategórie