Koniec kapitalizmu začal.

7. mája 2017, zamosta, Nezaradené

Vstupujeme do post kapitalistického obdobia. Jadrom ďalších zmien, ktoré prichádzajú, sú informačné technológie, nové spôsoby práce a zdieľaná ekonomika. Kapitalizmus sa ešte bude držať pomerne dlho, než úplne zmizne. Dnes to vyzerá ako utópia. (William Nicolas Hutton – britský politický ekonóm , spisovateľ , novinár a bývalý šéfredaktor The Observer)

V procese zmien technológie vytvorili novú cestu, ktorú zbytky kapitalizmu a všetky ostatné sily, ktoré ho ovplyvňujú – majú buď prijať alebo ,,zomrieť“. Kapitalizmus, ako sa ukazuje, nebude zrušený technikou núteného revolučného odchodu. Bude zrušený tým, že sám  vytvoril niečo dynamickejšie, ktoré je z počiatku takmer neviditeľné v rámci starého systému, ale ktoré sa postupne prelomí a pretvorí ekonomiku a vzťahy za pomoci nových hodnôt a chovania. Predpokladá sa, že tento post kapitalizmus rovnako ako pri konci feudalizmu pred 500 rokmi(v niektorých európskych krajinách nástup kapitalizmu už v 14. a 15. stor: napr. Holandsko a Anglicko. ostatné krajiny cca. od 16 až do 19 stor. – Svetové dejiny, Školský lexikón, Dejiny evropské civilizace. ), ako náhrada kapitalizmu bude akcelerovaný vnútornými šokmi a formovaný vznikom akoby nového druhu ľudskej bytosti – vzdelaný a zároveň vzájomne informačne prepojený človek. A toto všetko sa už začalo vďaka prudkému nárastu vplyvu informačných technológií.

Prečo sa očakáva, že informačné technológie majú takýto zásadný význam?

Post kapitalizmus je možný vďaka trom významným zmenám, ktoré v posledných cca. 25 rokoch priniesla informačná technológia:

Túto novú ekonomiku nachádzame denne, nenápadne napreduje.

Výsledkom opakovaných cyklických kríz kapitalizmu zväčša dlhé roky bolo, že pri každom páde, po každej kríze nastal s odstupom času vzostup, syntéza automatizácie, inovácia, vyššie mzdy a vyššia spotreba. Bohužiaľ dnešná pracovná sila nevytvára žiadny tlak na akékoľvek pracovné istoty, spravodlivé nastavenia, resp. ten tlak je zanedbateľný a k tomu nové technológie novej inovačnej vlny nevyžadujú opätovné zamestnanie ,,starej pracovnej sily“ ktorú sami nahradili resp. nahradia. Obchod s informáciami, s informačnými technológiami je vo svoje prapodstate strojom pre postupné mletie ceny tovarov a služieb nadol.

Inovácia sa síce deje, ale doposiaľ nezačala piata etapa vzostupu kapitalizmu, ktorý očakáva teória dlhého cyklu.( John Maynard Keynes, bývalý anglický ekonóm, profesor na univerzite v Cambridge a guvernér anglickej centrálnej banky Bank of England)

Dôvody spočívajú v špecifickej povahe informačných technológií.

Je utópiou veriť tomu, že sme na pokraji evolúcie post kapitalizmu?

Pokiaľ bude nová spoločnosť štruktúrovaná okolo ľudského oslobodenia, ľudskej slobody a nie ekonomiky tak sa máme na čo tešiť.