Propaganda a manipulácia

1. mája 2017, zamosta, Nezaradené

Ako sa brániť propagande a manipulácii? Asi kvalitným vzdelávacím procesom. Vzdelávanie by predpokladám neostalo osamotené. Ale idem pekne poporiadku.

Propaganda je plodom konfliktu viery a odhodlania ľudí hlásať a šíriť svoju doktrínu proti všetkým ostatným i navzdory tomu, že skutočnosť alebo pravda je iná. (Norman Davies)

Má svoje začiatky v náboženskej sfére a už svojou podstatou je zaujatá, pretože najväčších úspechov dosahuje vtedy, keď sa dovoláva nenávisti a predsudkov. Je to vo svojej podstate obyčajná manipulácia.

Je tak protikladom všetkého poctivého vzdelávania a informovania.

Aj dnes sa ukazuje pri rôznych konfliktoch dnešného sveta, že propaganda na to aby bola čo najúspešnejšia, potrebuje pomoc cenzúry.(napr. dnešné Poľsko a Rusko)

Propagande sa darí hlavne v uzatvorených informačných oblastiach(aj preto dnes napr. manipulácia s prístupom k internetu zo strany Číny), kde dokážu vlády, resp. vládcovia mobilizovať všetky svoje prostriedky komunikácie – tlač, slovo, umelecké a vizuálne vyjadrenie a tak svoje i neoprávnené nároky presadzovať s veľkou účinnosťou.

Z histórie si pripomeňme Officium de propaganda fidei rimskokatolíckej cirkvi, od ktorého aj názov pochádza, v dobe svojho vzniku úzko spätý s inkvizíciou. V roku 1622 sa stalo jednou zo stálych vatikánskych kongregácií.

O nič lepšie to nebolo s propagandou ani v pravoslávnych a protestanských krajinách, kde už vtedy boli cirkvi podriadené štátnej moci.

Rovnako od nepamäti existovala aj štátna propaganda, ktorá sa ale vtedy nazývala inak.

Asi najvýraznejšie sa to prejavovalo a stále prejavuje vo vojnových konfliktoch, kde hlavne film, rozhlas, televízia a neskôr aj internet rozšírili pole pôsobnosti propagandy a tým manipulácie v globálnom merítku.

K propagande výrazným spôsobom prispievajú aj marketingové technológie, takz. masové presvedčovanie a v neposlednom rade utopické ideológie totalitných štátov, ktoré toto všetko využívajú na udržanie svojej moci.

Teoretik propagandy Jacques Ellul sa oi. priklonil aj k nasledujúcim pravidlám fungovania propagandy:

  1. Pravidlo redukcie na jednoduchý konflikt medzi dobrom a zlom a medzi priateľom a nepriateľom
  2. Pravidlo znetvorenia: diskreditovať opozíciu hrubým osočovaním alebo zosmiešňovaním
  3. Pravidlo vhodnej manipulácie rovnakými hodnotami cieľového obecenstva k vlastnému účelu
  4. Pravidlo jednohlasnosti, tzn. prezentovať vlastný názor spôsobom, akoby išlo o jednotný názor všetkých správne zmýšľajúcich ľudí
  5. Priviesť pochybovačného človeka k súhlasu za pomoci hviezd popkultúry, spoločenského nátlaku a psychologickej nákazy tzv. stádového efektu
  6. Pravidlo obohratej platne: neustále opakovať rovnaké odkazy, myšlienky v rôznych variáciach a kombináciach

Propaganda sa snaží vytvárať zdanie vyššieho všeobecného cieľa, využíva naše ľudské slabosti, ľudské vášne, ľudské túžby, strach i nenávisť.

Na záver môjho článku len konštatujem, že propaganda ako manipulácia tu bola vždy, tu je aj teraz a vyzerá, že asi aj bude, ale dnes vďaka možnosti vzdelania viac o nej vieme, ju viac vnímame i vidíme, vieme si informácie overiť z viacerých zdrojov a vieme čeliť propagande oveľa lepšie než tomu bolo v minulosti.

Poznámka: Zo zásady nikdy, proste nikdy nereagujem na komentáre, na žiadne komentáre. Rešpektujem právo vyjadriť sa pre každého.