Založ si blog

Človek ako hračka.

Tento blogový článok vo mne skrsol pri spomienke na francúzsky film Hračka (Le Jouet), ktorý som videl pred viac ako 35 rokmi ako dieťa a teraz po dlhých rokoch opäť. Pred rokmi mi tento film pripadal ako komédia, dnes po opätovnom zhliadnutí už skôr ako satirické zamyslenie o peniazoch, o moci a bezmocnosti nás obyčajných ľudí pred bezohľadnosťou niektorých bohatých ľudí.

Na objasnenie len krátky dej filmu:

Francois Perrin (herec Pierre Richard), se uchádzal o miesto redaktora v prestížnom týždenníku, po prijatí na zkušobnú dobu dostal prvú úlohu napísať reportáž z obchodného domu. V čase keď dorazil na miesto, prišiel tam nakupovať syn jeho šéfa, Erik. Rozmaznaný Erik má doma toľko vecí, že ho už ani nebavia. Otec mu sľúbil, že dostane všetko, po čom zatúži. Náhle Erikovu pozornost upúta človek, ktorý se chová trocha popletene: Francois. A Erik práve túto živú hračku chce! Riaditeľ obchodního domu se ujme vyjednávania. Novinár Francois je vyvedený z miery, nechce ale prísť o svoje nové zamestnanie. Dá sa prehovoriť, aby nekazil hru, a zabalený v krabici putuje do sídla tlačového magnáta…(https://www.csfd.cz/film/32229-hracka/prehled/).

Nie som ten typ ktorý vidí všetko iba ,,čiernymi okuliarmi“, ale vo svojej podstate nielen tento film ukazoval už pred mnohými desaťročiami, čo s nami dokáže urobiť sila peňazí, sila toho, že všetko môžeme mať, že všetko je nadosah a sila toho, že nás to už nebaví. Našim deťom dáme všetko na čo si len spomenú a veľakrát aj to načo by si možno ani nespomenuli.

A potom môže prísť aj to, že si niekto zmyslí, že ten a tá budú pre mňa len hračkami. Prečo? Lebo už má všetko a to ho už nebaví. História aj súčasnosť nám ukazovala a stále ukazuje, že pre tých ,,mocných“ a majetných bola a je väčšina ľudí len prostriedkom, hračkou pre dosiahnutie ešte väčšieho vlastného bohatstva a moci.

Chvalabohu, že nielen naši predkovia ale aj my sme dokázali zabojovať za slobodienku, za väšie práva, za možnosť zmeny, za lepší život.           Že to nevyšlo úplne podľa predstáv?! hm…

Pevne verím, že tomu tak bude aj teraz, keď cit. časť môjho článku zo 7.4.2017, Môj syn: slová môjho staršieho syna Martina: Otec veď to čo sa dopustilo aj v našej krajine je ten najväčší hnus, najväčšia špina popretkávaná neláskou a iba snahou získať viac, hoci aj na úkor iného, slabšieho.

Som presvedčený, že spolu s našim rodičmi i našmi deťmi sme opäť schopný chcieť lepší život. Nedovoľme aby sme boli iba hračkou.

 

Privilégiá!

15.10.2017

Bez ohľadu na definície slova ,,Privilégiá“, využijem tento pojem iba na zamyslenie sa nad mojimi výsadmi v dnešnom svete. A to bez ohľadu či mi boli potvrdené zákonom, listinou a pod. Ako vždy, aj tento článok je môj subjektívny momentálny pocit, nikoho nepresviedčam o nejakej pravde, len píšem o mojich aktuálnych pocitoch. Ak má človek plnohodnotne prežiť, musí [...]

Ako je tu všade krásne.

16.05.2017

Minulý víkend som išiel s mojimi mladšími deťmi do včelárskeho múzea, cesta nebola dlhá a ako sme takto prechádzali autom dedinami, dcérka len tak povedala, ako je tu všade krásne, pekné dediny, pekné lúky, polia a pekní ľudia. Prišli sme do múzea v lesnom prostredí a bolo tam krásne. Keď sme tam prišli privítal nás pán, ktorého som sa opýtal na vstupné, s [...]

Chlieb a hry.

10.05.2017

Výraz “ chlieb a hry “ aj v dnešnej dobe zachytáva určitý cynický politický názor,postoj, že masy môžu byť spokojné aj s určitým nedostatkom ak sa im umožní naplnenie brúch(a to hocijakou potravou) a ponúkne sa im rýchla zábava, pokiaľ možno spojená s určitou formou násilia a najlepšie pod značkou zadarmo alebo s výraznou zľavou. V Rímskej ríši to boli [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

zamosta

Čím hlučnejší je dnešný svet, tým viac sa uzatvárame a komunikuje ,,online". Zdá sa nám, že tam je viac ticho?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 52426x
Priemerná čítanosť článkov: 2383x

Autor blogu

Kategórie