Založ si blog

Koniec kapitalizmu začal.

Vstupujeme do post kapitalistického obdobia. Jadrom ďalších zmien, ktoré prichádzajú, sú informačné technológie, nové spôsoby práce a zdieľaná ekonomika. Kapitalizmus sa ešte bude držať pomerne dlho, než úplne zmizne. Dnes to vyzerá ako utópia. (William Nicolas Hutton – britský politický ekonóm , spisovateľ , novinár a bývalý šéfredaktor The Observer)

V procese zmien technológie vytvorili novú cestu, ktorú zbytky kapitalizmu a všetky ostatné sily, ktoré ho ovplyvňujú – majú buď prijať alebo ,,zomrieť“. Kapitalizmus, ako sa ukazuje, nebude zrušený technikou núteného revolučného odchodu. Bude zrušený tým, že sám  vytvoril niečo dynamickejšie, ktoré je z počiatku takmer neviditeľné v rámci starého systému, ale ktoré sa postupne prelomí a pretvorí ekonomiku a vzťahy za pomoci nových hodnôt a chovania. Predpokladá sa, že tento post kapitalizmus rovnako ako pri konci feudalizmu pred 500 rokmi(v niektorých európskych krajinách nástup kapitalizmu už v 14. a 15. stor: napr. Holandsko a Anglicko. ostatné krajiny cca. od 16 až do 19 stor. – Svetové dejiny, Školský lexikón, Dejiny evropské civilizace. ), ako náhrada kapitalizmu bude akcelerovaný vnútornými šokmi a formovaný vznikom akoby nového druhu ľudskej bytosti – vzdelaný a zároveň vzájomne informačne prepojený človek. A toto všetko sa už začalo vďaka prudkému nárastu vplyvu informačných technológií.

Prečo sa očakáva, že informačné technológie majú takýto zásadný význam?

Post kapitalizmus je možný vďaka trom významným zmenám, ktoré v posledných cca. 25 rokoch priniesla informačná technológia:

  • Za prvé, znížila potrebu práce, maže hranice medzi prácou a voľným časom a uvoľnila vzťah medzi prácou a mzdou. Nadchádzajúca vlna automatizácie, ktorá je v súčasnej dobe pomalšia, pretože naša sociálna infraštruktúra na zmeny nie je ešte dostatočne pripravená(nie je ochota uvoľniť dostatok voľného kapitálu), výrazne zníži množstvo potrebnej práce. Najväčšou výzvou pre nás všetkých bude hlavne zaistiť slušný život pre všetkých.
  • Za druhé, obchodovanie s informáciami narušuje schopnosť trhu správne utvárať ceny. Je to preto, že trhy sú založené na nedostatku, zatiaľ čo informácie na dostatku. Obranným mechanizmom kapitalistického systému je vytváranie obrovských globálnych monopolov – ,,obrých“ technologických spoločností – v rozsahu, aký tu ešte nebol, ale nemôžu fungovať večne. História nám ukazuje, že pre veľkých tu veľa miesta nie je, jednoducho ,,vymreli“, zanikli. Vytváraním obchodných modelov založených na zachytenie a privatizáciu všetkých sociálne vytvorených informácií vytvárajú tieto firmy krehkú korporačnú štruktúru v rozpore s najzákladnejšou modernou obchodnou potrebou západného sveta, ktorá je, voľne využívať myšlienky.
  • Za tretie, môžeme registrovať vzostup spolupráce v produkcii: hlavne v informačných technológiách sa objavujú tovary a služby, ktoré už nereagujú na diktáty trhu. Takmer bez povšimnutia sa v dutinách trhového systému začínajú pohybovať celé spoločnosti ekonomického života iným rytmom ako napr. paralelné kryptomeny ako  Bitcoin alebo časové banky.

Túto novú ekonomiku nachádzame denne, nenápadne napreduje.

Výsledkom opakovaných cyklických kríz kapitalizmu zväčša dlhé roky bolo, že pri každom páde, po každej kríze nastal s odstupom času vzostup, syntéza automatizácie, inovácia, vyššie mzdy a vyššia spotreba. Bohužiaľ dnešná pracovná sila nevytvára žiadny tlak na akékoľvek pracovné istoty, spravodlivé nastavenia, resp. ten tlak je zanedbateľný a k tomu nové technológie novej inovačnej vlny nevyžadujú opätovné zamestnanie ,,starej pracovnej sily“ ktorú sami nahradili resp. nahradia. Obchod s informáciami, s informačnými technológiami je vo svoje prapodstate strojom pre postupné mletie ceny tovarov a služieb nadol.

Inovácia sa síce deje, ale doposiaľ nezačala piata etapa vzostupu kapitalizmu, ktorý očakáva teória dlhého cyklu.( John Maynard Keynes, bývalý anglický ekonóm, profesor na univerzite v Cambridge a guvernér anglickej centrálnej banky Bank of England)

Dôvody spočívajú v špecifickej povahe informačných technológií.

Je utópiou veriť tomu, že sme na pokraji evolúcie post kapitalizmu?

Pokiaľ bude nová spoločnosť štruktúrovaná okolo ľudského oslobodenia, ľudskej slobody a nie ekonomiky tak sa máme na čo tešiť.

Privilégiá!

15.10.2017

Bez ohľadu na definície slova ,,Privilégiá“, využijem tento pojem iba na zamyslenie sa nad mojimi výsadmi v dnešnom svete. A to bez ohľadu či mi boli potvrdené zákonom, listinou a pod. Ako vždy, aj tento článok je môj subjektívny momentálny pocit, nikoho nepresviedčam o nejakej pravde, len píšem o mojich aktuálnych pocitoch. Ak má človek plnohodnotne prežiť, musí [...]

Človek ako hračka.

28.05.2017

Tento blogový článok vo mne skrsol pri spomienke na francúzsky film Hračka (Le Jouet), ktorý som videl pred viac ako 35 rokmi ako dieťa a teraz po dlhých rokoch opäť. Pred rokmi mi tento film pripadal ako komédia, dnes po opätovnom zhliadnutí už skôr ako satirické zamyslenie o peniazoch, o moci a bezmocnosti nás obyčajných ľudí pred bezohľadnosťou niektorých bohatých [...]

Ako je tu všade krásne.

16.05.2017

Minulý víkend som išiel s mojimi mladšími deťmi do včelárskeho múzea, cesta nebola dlhá a ako sme takto prechádzali autom dedinami, dcérka len tak povedala, ako je tu všade krásne, pekné dediny, pekné lúky, polia a pekní ľudia. Prišli sme do múzea v lesnom prostredí a bolo tam krásne. Keď sme tam prišli privítal nás pán, ktorého som sa opýtal na vstupné, s [...]

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

zamosta

Čím hlučnejší je dnešný svet, tým viac sa uzatvárame a komunikuje ,,online". Zdá sa nám, že tam je viac ticho?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 52494x
Priemerná čítanosť článkov: 2386x

Autor blogu

Kategórie