Založ si blog

Rodina, naša rodina!

Dnešná doba mi pripadá plná istých neistôt.

Môžeme si byť istý že nemáme istotu v práci, istotu pri platení hypoték, istotu toho, že máme kde bývať, žiť ale čo je najhoršie, vyzerá, že sa stráca už aj istota rodiny, presne po vzoru ,,západnej kultúry“ individualizmu a egoizmu.

Je to len môj pocit, ničím nepodložený, ale mne sa zdá, že ľudia v dobe kedy sa nerozvádzali, boli šťastnejší. Žili vo väčšej istote. Teraz sa z ľudského života istoty a jednoznačnosť vytrácajú. To bola naša tisícročná zásada, že si ľudia pri svadbe povedali, že spolu budú až do smrti. A tak sa to ctilo i na vzdory rozdielom, navzdory nedokonalostiam jedného aj druhého. Bol to akýsi vyšší zákon, zvykové právo, a tak ľudia vedeli, že sa spolu musia naučiť robiť kompromisy, aby tie zásady dodržali. ,,Oni vydržali, pretože im záležalo na tom, aby vydržali. Robili spoločne všetko pre to, aby naplnili ten sľub.“ Cítim, že teraz by sa veľa ľudí ozvalo, že ten či onen bol zlý, že ubližoval, že že že a že …. . Ja netvrdím, že všetko bolo dokonalé, len mám pocit, že i navzdory všetkým problémom, všetkým nedokonalostiam, ich rodina, naša rodina áno i tá vaša bola pre nás tým ,,vesmírom“ tým pevným miestom, kde sme všetci vedeli kedykoľvek pristáť a akoby vrátiť sa v čase.

Vezmem si mojich rodičov, ktorých veľmi milujem, budúci rok budú spolu oslavovať 50 rokov manželstva, majú dvoch synov, dve nevesty a päť vnúčat. Určite nebolo vždy všetko ideálne, ba určite niekedy bolo aj veľmi ťažko, ale o idealizmus ani nešlo, išlo im o to, vybudovať vlastnú rodinu s vlastnými deťmi a museli sa za tie roky spolu naučiť zvládať rozdielnosti vlastnej výchovy, rozdielnosti pováh, iných túžob a pohľadov na každodenné radosti i starosti, jednoducho na život. Dnes, po toľkých rokoch spoločnej púte som presvedčený, že sa majú tak radi ako nikdy predtým, ale chcelo to ako zvykne hovorievať moja mamka veľa trpezlivosti, vzájomného pochopenia a láskavých kompromisov jeden pre druhého. Robili spoločne všetko preto aby dodržali sľub, že budú spolu až do smrti. Pre mojich rodičov je rodina nado všetko, rodina sa ctí i miluje.

Je to len môj pocit, ničím nepodložený, ale mne sa zdá, že dnes útek pred náročnými situáciami tohto sveta mamonu, nelásky, sebectva, ,,sveta single“ a konfliktami sa stáva metódou, u nás sa to najviac týka zatiaľ dvoch generačných vĺn, dnešnej generácie tridsiatnikov a ich detí, ktoré sú následne po rozvode atakované akousi striedavou starostlivosťou.

Striedavú starostlivosť považujem za hroznú vec. Viete si predstaviť, áno vy dospelí, áno aj vy rodičia, že každý týždeň či dva bývate inde? Alebo že stále čakáte, kedy a či príde otec, alebo mama ? To je úplné popretie pocitu istoty, dôvery a bezpečnosti. Popretie presne toho, čo deti od rodičov najviac potrebujú. Chudáci tí, ktorí toto musia vydržať.

Kde sa berie toľko málo lásky, toľko málo trpezlivosti i pokory?

Každý vzťah predsa treba budovať, alebo keď nazaseješ a nestaráš sa, nič ti nevyrastie iba ak tá burina. hm… a chce to veľa veľa veľmi veľa všetkého možného.

Je to len môj pocit, ničím nepodložený, ale mne sa zdá, že korene toho všetkého musíme hľadať v sebe i navzdory tomu, že sa nám núka nájsť dobrú výhovorku v nastavení globálneho západného sveta(do ktorého sa už zaraďujeme aj my) na bezprecedentné ,,hrabanie“ čo najväčších materiálnych statkov, na bezprecedentnú túžbu po individuálnej slasti a pôžitkoch, na akýsi moderný hédonizmus(… že ľudia vyhľadávajú už iba slasť, nič iné len slasť).

Svet sa zglobalizoval, ale jednotlivcov ,,núti“ byť single a postupne sa stávajú zahľadenými iba do seba.

Tento druh narcizmu, je už nastavený celkovým narcistickým kultúrnym prostredím.

Ale máme nádej.

Je to len môj pocit, ničím nepodložený, ale mne sa zdá, že sa musíme vrátiť k tradíciam, k tradíciam rodiny, ktorá tu bola po stáročia ozajstnou istotou v neistote sveta.

 

Asi je už dávno ten správny čas aby sme všetci od počítačov, od nákupov, od práce, od mobilov, od hier, vyšli konečne do ulíc, vyšli do prírody, vyšli spolu s rodinou s deťmi, s priateľmi, aby sme precestovali celé naše krásne Slovensko, objali sa a chceli byť lepšími, lepšími pre lepší náš svet.

 

 

Privilégiá!

15.10.2017

Bez ohľadu na definície slova ,,Privilégiá“, využijem tento pojem iba na zamyslenie sa nad mojimi výsadmi v dnešnom svete. A to bez ohľadu či mi boli potvrdené zákonom, listinou a pod. Ako vždy, aj tento článok je môj subjektívny momentálny pocit, nikoho nepresviedčam o nejakej pravde, len píšem o mojich aktuálnych pocitoch. Ak má človek plnohodnotne prežiť, musí [...]

Človek ako hračka.

28.05.2017

Tento blogový článok vo mne skrsol pri spomienke na francúzsky film Hračka (Le Jouet), ktorý som videl pred viac ako 35 rokmi ako dieťa a teraz po dlhých rokoch opäť. Pred rokmi mi tento film pripadal ako komédia, dnes po opätovnom zhliadnutí už skôr ako satirické zamyslenie o peniazoch, o moci a bezmocnosti nás obyčajných ľudí pred bezohľadnosťou niektorých bohatých [...]

Ako je tu všade krásne.

16.05.2017

Minulý víkend som išiel s mojimi mladšími deťmi do včelárskeho múzea, cesta nebola dlhá a ako sme takto prechádzali autom dedinami, dcérka len tak povedala, ako je tu všade krásne, pekné dediny, pekné lúky, polia a pekní ľudia. Prišli sme do múzea v lesnom prostredí a bolo tam krásne. Keď sme tam prišli privítal nás pán, ktorého som sa opýtal na vstupné, s [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

zamosta

Čím hlučnejší je dnešný svet, tým viac sa uzatvárame a komunikuje ,,online". Zdá sa nám, že tam je viac ticho?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 52529x
Priemerná čítanosť článkov: 2388x

Autor blogu

Kategórie