Založ si blog

Propaganda a manipulácia

Ako sa brániť propagande a manipulácii? Asi kvalitným vzdelávacím procesom. Vzdelávanie by predpokladám neostalo osamotené. Ale idem pekne poporiadku.

Propaganda je plodom konfliktu viery a odhodlania ľudí hlásať a šíriť svoju doktrínu proti všetkým ostatným i navzdory tomu, že skutočnosť alebo pravda je iná. (Norman Davies)

Má svoje začiatky v náboženskej sfére a už svojou podstatou je zaujatá, pretože najväčších úspechov dosahuje vtedy, keď sa dovoláva nenávisti a predsudkov. Je to vo svojej podstate obyčajná manipulácia.

Je tak protikladom všetkého poctivého vzdelávania a informovania.

Aj dnes sa ukazuje pri rôznych konfliktoch dnešného sveta, že propaganda na to aby bola čo najúspešnejšia, potrebuje pomoc cenzúry.(napr. dnešné Poľsko a Rusko)

Propagande sa darí hlavne v uzatvorených informačných oblastiach(aj preto dnes napr. manipulácia s prístupom k internetu zo strany Číny), kde dokážu vlády, resp. vládcovia mobilizovať všetky svoje prostriedky komunikácie – tlač, slovo, umelecké a vizuálne vyjadrenie a tak svoje i neoprávnené nároky presadzovať s veľkou účinnosťou.

Z histórie si pripomeňme Officium de propaganda fidei rimskokatolíckej cirkvi, od ktorého aj názov pochádza, v dobe svojho vzniku úzko spätý s inkvizíciou. V roku 1622 sa stalo jednou zo stálych vatikánskych kongregácií.

O nič lepšie to nebolo s propagandou ani v pravoslávnych a protestanských krajinách, kde už vtedy boli cirkvi podriadené štátnej moci.

Rovnako od nepamäti existovala aj štátna propaganda, ktorá sa ale vtedy nazývala inak.

Asi najvýraznejšie sa to prejavovalo a stále prejavuje vo vojnových konfliktoch, kde hlavne film, rozhlas, televízia a neskôr aj internet rozšírili pole pôsobnosti propagandy a tým manipulácie v globálnom merítku.

K propagande výrazným spôsobom prispievajú aj marketingové technológie, takz. masové presvedčovanie a v neposlednom rade utopické ideológie totalitných štátov, ktoré toto všetko využívajú na udržanie svojej moci.

Teoretik propagandy Jacques Ellul sa oi. priklonil aj k nasledujúcim pravidlám fungovania propagandy:

  1. Pravidlo redukcie na jednoduchý konflikt medzi dobrom a zlom a medzi priateľom a nepriateľom
  2. Pravidlo znetvorenia: diskreditovať opozíciu hrubým osočovaním alebo zosmiešňovaním
  3. Pravidlo vhodnej manipulácie rovnakými hodnotami cieľového obecenstva k vlastnému účelu
  4. Pravidlo jednohlasnosti, tzn. prezentovať vlastný názor spôsobom, akoby išlo o jednotný názor všetkých správne zmýšľajúcich ľudí
  5. Priviesť pochybovačného človeka k súhlasu za pomoci hviezd popkultúry, spoločenského nátlaku a psychologickej nákazy tzv. stádového efektu
  6. Pravidlo obohratej platne: neustále opakovať rovnaké odkazy, myšlienky v rôznych variáciach a kombináciach

Propaganda sa snaží vytvárať zdanie vyššieho všeobecného cieľa, využíva naše ľudské slabosti, ľudské vášne, ľudské túžby, strach i nenávisť.

Na záver môjho článku len konštatujem, že propaganda ako manipulácia tu bola vždy, tu je aj teraz a vyzerá, že asi aj bude, ale dnes vďaka možnosti vzdelania viac o nej vieme, ju viac vnímame i vidíme, vieme si informácie overiť z viacerých zdrojov a vieme čeliť propagande oveľa lepšie než tomu bolo v minulosti.

Poznámka: Zo zásady nikdy, proste nikdy nereagujem na komentáre, na žiadne komentáre. Rešpektujem právo vyjadriť sa pre každého.

Privilégiá!

15.10.2017

Bez ohľadu na definície slova ,,Privilégiá“, využijem tento pojem iba na zamyslenie sa nad mojimi výsadmi v dnešnom svete. A to bez ohľadu či mi boli potvrdené zákonom, listinou a pod. Ako vždy, aj tento článok je môj subjektívny momentálny pocit, nikoho nepresviedčam o nejakej pravde, len píšem o mojich aktuálnych pocitoch. Ak má človek plnohodnotne prežiť, musí [...]

Človek ako hračka.

28.05.2017

Tento blogový článok vo mne skrsol pri spomienke na francúzsky film Hračka (Le Jouet), ktorý som videl pred viac ako 35 rokmi ako dieťa a teraz po dlhých rokoch opäť. Pred rokmi mi tento film pripadal ako komédia, dnes po opätovnom zhliadnutí už skôr ako satirické zamyslenie o peniazoch, o moci a bezmocnosti nás obyčajných ľudí pred bezohľadnosťou niektorých bohatých [...]

Ako je tu všade krásne.

16.05.2017

Minulý víkend som išiel s mojimi mladšími deťmi do včelárskeho múzea, cesta nebola dlhá a ako sme takto prechádzali autom dedinami, dcérka len tak povedala, ako je tu všade krásne, pekné dediny, pekné lúky, polia a pekní ľudia. Prišli sme do múzea v lesnom prostredí a bolo tam krásne. Keď sme tam prišli privítal nás pán, ktorého som sa opýtal na vstupné, s [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

zamosta

Čím hlučnejší je dnešný svet, tým viac sa uzatvárame a komunikuje ,,online". Zdá sa nám, že tam je viac ticho?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 52561x
Priemerná čítanosť článkov: 2389x

Autor blogu

Kategórie