Založ si blog

Cirkev naša každodenná.

Pozrime sa koľko a aké cirkvi sú zaregistrované v SR + financovanie v roku 2015.

(http://www.mksr.sk/vdoc/250/pravne-postavenie-a-ekonomicke-zabezpecenie-registrovanych-cirkvi-a-nabozenskych-spolocnosti-2f.html)

cirkvi

   pozn. *rok 2016 ešte nieje zverejnený.

Cirkev (lat. ecclesia, hebr. קהל) je slávnostné zhromaždenie Božieho ľudu.

História cirkví nieje príliš o láske k blížnemu.

Ako sa znášali a znášajú iné viery navzájom? Zoberme si nás kresťanov. Ľudia inej viery sa zabíjali a upaľovali, zakazovali a pálili sa ich knihy. Zoberme si moslimov a aj iné vierovyznania a zistíme, že tolerancia chýba všade. Jedny na druhých, tí zasa na tretích a takto to ide už veľmi dlho.

Zákazy a príkazy sa za viac ako dvetisíc rokov stali v našich rukách až zbraňou. Strašiakom, ktorý sa hlboko udomácnil v podvedomí veriaceho nielen praktizujúceho kresťana.

Strašidlo v dnešných dobách už skôr na hlinených nohách je viac na posmech a pobavenie sveta ako na jeho reálne ohromenie. Ak sa cirkev nespamätá, príde čas a cirkvou budú doma strašiť neposlušné deti namiesto hladného vlka. S tým istým efektom. A možno ten čas už v niektorých rodinách aj je.

Prikláňam sa k názoru, že cirkvi už dávno nie sú morálnou autoritou, ktorá by mohla a mala rozhodovať o tom, kto je dobrý a zlý, kto je hodný a nehodný, kto môže a nemôže. Ktorá by mala čokoľvek „zakazovať“.

Boli cirkvi niekedy vôbec takouto autoritou , alebo si len toto „sväté právo“ jednoducho z pozície vlády nad človekom šikovne prisvojili, vymysleli, ukradli iba pre svoje hierarchické štruktúry?

Nemala by akákoľvek cirkev inšpirovať k lepšiemu, správnejšiemu a spravodlivejšiemu životu podľa Krista?

Štatistiky rozvedených rodín nie sú tou najlepšou vizitkou, všetkých nás, ale obzvlášť cirkví. Prečo? Cirkev má svoj priestor vo verejnoprávnej televízii a rozhlase, dokonca má vlastnú televíziu a rádio. Vydáva časopisy a knihy. Vyučuje náboženstvo. Formuje. A to všetko nie z vlastných peňazí.

Bohužiaľ bez adekvátnej koncovky. Kvôli tomu toľké príkazy a zákazy, keď prídete do kostola, alebo potrebujete pokrstiť dieťa?

Dnešné pokrivené zrkadlo viditeľne bezduchej cirkvi neschopnej vydávať dôveryhodné a autentické svedectvo je na zaplakanie.

,,Bieda“(finančná, morálna, rodinná, spoločenská), ktorú tu žijeme je výsledkom dlhoročného marazmu v celej spoločnosti. A keď ju ktosi pripomenie, aj cirkev siaha po zaručenom prostriedku – ZAKÁZAŤ a STRAŠIŤ.

Čo privedie cirkvi k novému životu? Skutočnému. Príťažlivému. Hodnému nasledovania.

Uvedomujem si, že vždy existovali, existujú a predpokladám aj budú existovať jedinci v cirkvi, ktorý boli, sú i budú hodný nasledovania, ktorí venovali svoj život tým najslabším, najchudobnejším i najzraniteľnejším. Len či ich nieje príliš málo, na taký ,,kolos,, akými nesporne cirkvi sú.

Jedným z nich u nás bol aj Anton Srholec,ktorý povedal aj túto podnetnú myšlienku:„Neopovážim sa agitovať pre „chodenie do kostola“. Už dávno to prestalo byť ukazovateľom viery.“

Na záver tohto článku parafrazujem teologický prístup Matky Terezy: Jej teológia bola totiž veľmi jednoduchá – šíriť lásku a pomoc medzi najchudobnejšími z chudobných, lebo ako hovorievala: „Najhroznejšia choroba, s ktorou sa môže ľudská bytosť stretnúť, je byť nežiaduci.“

V dnešnom svete peňazí a mamonu je jej výzva ešte aktuálnejšia.

Privilégiá!

15.10.2017

Bez ohľadu na definície slova ,,Privilégiá“, využijem tento pojem iba na zamyslenie sa nad mojimi výsadmi v dnešnom svete. A to bez ohľadu či mi boli potvrdené zákonom, listinou a pod. Ako vždy, aj tento článok je môj subjektívny momentálny pocit, nikoho nepresviedčam o nejakej pravde, len píšem o mojich aktuálnych pocitoch. Ak má človek plnohodnotne prežiť, musí [...]

Človek ako hračka.

28.05.2017

Tento blogový článok vo mne skrsol pri spomienke na francúzsky film Hračka (Le Jouet), ktorý som videl pred viac ako 35 rokmi ako dieťa a teraz po dlhých rokoch opäť. Pred rokmi mi tento film pripadal ako komédia, dnes po opätovnom zhliadnutí už skôr ako satirické zamyslenie o peniazoch, o moci a bezmocnosti nás obyčajných ľudí pred bezohľadnosťou niektorých bohatých [...]

Ako je tu všade krásne.

16.05.2017

Minulý víkend som išiel s mojimi mladšími deťmi do včelárskeho múzea, cesta nebola dlhá a ako sme takto prechádzali autom dedinami, dcérka len tak povedala, ako je tu všade krásne, pekné dediny, pekné lúky, polia a pekní ľudia. Prišli sme do múzea v lesnom prostredí a bolo tam krásne. Keď sme tam prišli privítal nás pán, ktorého som sa opýtal na vstupné, s [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

zamosta

Čím hlučnejší je dnešný svet, tým viac sa uzatvárame a komunikuje ,,online". Zdá sa nám, že tam je viac ticho?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 52276x
Priemerná čítanosť článkov: 2376x

Autor blogu

Kategórie