Založ si blog

Policajti, príslušníci verejnej bezpečnosti, žandári alebo jednoducho drábi?

Výber z výkladu slova dráb hovorí: bývalý ozbrojený panský úradný sluha, neskôr najatý vojak alebo panská stráž a ochranca panského majetku, života a dozorca na panských pozemkoch.

Výber z výkladu slova policajt: Policajt je príslušnik policie. Základnou úlohou policajta je ochrana verejného poriadku, ochrana majetku, života a zdravia, predchádzanie kriminalite, odhaľovanie a vyšetrovanie trestnej činnosti a priestupkov. Nebudem tu uvádzať žiadne výňatky zo zákona o Policajnom zbore, ani starý zákon o ZNB – Zbore národnej bezpečnosti, či zákon týkajúci sa žandárov resp. četníkov. Každý máme s policajtmi vlastné skúsenosti a väčšinou ich zaregistrujeme keď z nich niekto niečo vyparatí alebo sa jednoducho „nezmestí do kože“ alebo nám naparí pokutu.

Z vlastnej skúsenosti skonštatujem, že väčšina z nich aj tak časom spadne do skupiny vyberačov pokút a po nejakej autorite voči ozajstným grázlom ani vidu ani slychu.

A kde je to ich hlavné motto: Pomáhať a chrániť?

Na toto je fajn starý dobrý vtip: Extrémisti zmlátili muža. Vyzbrojení policajti stáli na chodníku a celú bitku iba pozorovali.
Inšpekcia ministerstva vnútra vyšetrovala, prečo nezasiahli. Ich odpoveď bola: „Nevedeli sme sa rozhodnúť, či máme pomáhať alebo chrániť“

Len mám obavy aby toto bol skutočne len vtip a nie skutočnosť.

Poďme sa pozrieť na štatistiku: podľa údajov MV SR malo ku koncu roka 2016 na Slovensku slúžiť 24 167 policajtov.

Načo toľko policajtov?

Ozaj nám pomáhajú a nás chránia?

Dnes môžeme skonštatovať, že subjektívny pocit bezpečnosti každého z nás, teda radového občana neplynie z každodennej práce polície, ale skôr z jej mediálnych medializovaných aktivít z rôznych tlačových konferencií ministrov, policajných generálov a ich pomocníkov. Je dnes bezpečnosť obyvateľov vyššia ako bola za predchádzajúceho režimu? Za predchádzajúceho režimu trpeli aj nevinní, ale ako je to dnes?

A nakoniec si dovolím vyjadriť svoj názor že väčšine z nás je policajt bohužiaľ na smiech. Vtipy, odsudzovanie, zazeranie, výsmech. Ryba ale smrdí od hlavy. Niekto skúsený i múdry už dávno povedal: v každom cirkuse je klaun tým najdôležitejším zamestancom, bez ktorého by Cirkus nebol cirkusom. Možno to platí aj pre naše Slovensko.

Takže Policajt, príslušník verejnej bezpečnosti, žandár alebo Dráb, história ukázala, že všetci väčšinou chránili záujmy svojich pánov.

Akoby ich motto: Pomáhať a chrániť platilo len pre vyvolených pánov.

 

Privilégiá!

15.10.2017

Bez ohľadu na definície slova ,,Privilégiá“, využijem tento pojem iba na zamyslenie sa nad mojimi výsadmi v dnešnom svete. A to bez ohľadu či mi boli potvrdené zákonom, listinou a pod. Ako vždy, aj tento článok je môj subjektívny momentálny pocit, nikoho nepresviedčam o nejakej pravde, len píšem o mojich aktuálnych pocitoch. Ak má človek plnohodnotne prežiť, musí [...]

Človek ako hračka.

28.05.2017

Tento blogový článok vo mne skrsol pri spomienke na francúzsky film Hračka (Le Jouet), ktorý som videl pred viac ako 35 rokmi ako dieťa a teraz po dlhých rokoch opäť. Pred rokmi mi tento film pripadal ako komédia, dnes po opätovnom zhliadnutí už skôr ako satirické zamyslenie o peniazoch, o moci a bezmocnosti nás obyčajných ľudí pred bezohľadnosťou niektorých bohatých [...]

Ako je tu všade krásne.

16.05.2017

Minulý víkend som išiel s mojimi mladšími deťmi do včelárskeho múzea, cesta nebola dlhá a ako sme takto prechádzali autom dedinami, dcérka len tak povedala, ako je tu všade krásne, pekné dediny, pekné lúky, polia a pekní ľudia. Prišli sme do múzea v lesnom prostredí a bolo tam krásne. Keď sme tam prišli privítal nás pán, ktorého som sa opýtal na vstupné, s [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

zamosta

Čím hlučnejší je dnešný svet, tým viac sa uzatvárame a komunikuje ,,online". Zdá sa nám, že tam je viac ticho?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 52477x
Priemerná čítanosť článkov: 2385x

Autor blogu

Kategórie